Vesikatto- ja pihakansikorjaukset.

Kumppanisi taloyhtiöiden vesikattojen ja pihakansien remontoinnissa.

Vesikatot

Rakennuksen ulkovaipan vedeneristysrakenteet kuten vesikatot ja pihakannet ovat rakennuksen tärkeimpiä rakenteita. 

Vesikatto on ehdottomasti rakennuksen tärkein julkisivu ja sen kuntoon tulee kiinnittää huomiota säännöllisesti. Liian usein kattoon aletaan kiinnittämään huomiota vasta sitten kun ongelmat ja vahingot ilmenevät. Vesikaton tehtävä on kuitenkin suojata rakennuksen sisätiloja ulkoapäin tulevilta rasituksilta kuten vesi- ja lumisateilta. 

Vesikaton uusiminen tai peruskorjaus kuuluu laajuutensa puolesta eittämättä taloyhtiön merkittävimpien korjaushankkeiden joukkoon. Vaikka eri vesikatemateriaaleilla on keskimääräiset käyttöiät, tulee vesikaton kunto ja mahdollinen korjaustarve selvittää kohdekohtaisesti säännöllisten kuntoarvioiden ja -tutkimuksien avulla. Tutkimuksien jälkeen voidaan määrittää vesikaton korjausvaihtoehdot eli määrittää korjaustöiden laajuus. Korjauksen tavoitteena voi olla rakenteen käyttöiän jatkaminen, entistäminen, lämpö- tai kosteusteknisen toimivuuden parantaminen tai rakenteen uusiminen nykyisiä ja tulevia määräyksiä vastaavaksi. Kuntoarvio ja asetettu tavoite määrittelee korjaustoimenpiteen reunaehdot.

Vesikaton korjaus mahdollistaa myös rakennuksen energiatehokkuuden parantamisen. Energiatehokkuusparannuksia voidaan toteuttaa rakenteellisesti parantamalla rakenteen lämmönjohtavuutta asentamalla yläpohjan lisäeristystä tai asennuttamalla vesikaton korjaushankkeen yhteydessä poistoilman lämmöntalteenottoa tai uusiutuvan energian lähteenä yleistynyt aurinkosähköjärjestelmä.

Pihakannet

Pihakansirakenteet ovat yleensä autohallien tai kellaritilojen päällä olevia betonirakenteita. Pihakansilla on vaihtelevasti autopaikkoja tai muita kiinteistön toimintoja, kuten oleskelualueita.

Pihakansirakenteet ovat lähes poikkeuksetta betonirakenteita, joiden rasitustasot vaihtelevat hieman käyttötarkoituksen ja tyypin mukaan. Pihakansirakenteiden alapuoliset tilat voivat olla lämpimiä esim. varastotiloja tai kylmiä autopaikkoja. Nämä alapuolisten tilojen käyttötarkoitukset vaikuttavat sekä betonirakenteiden rasitukseen, että yläpuolisen kansirakenteen lämmöneristyksen ja rakenteiden vaatimuksiin.

Pihakansien tärkeimmät rakenneosat ovat vedeneristys sekä kantavat rakenteet. Vedeneristeiden tekninen käyttöikä on karkeasti 25-40 vuotta. Vedeneristyksen puutteet näkyvät melko nopeasti vesivuotoina ja lisäksi vuotava vesi rasittaa alapuolisia rakenteita. Pihakansille suositellaan teetettäväksi kuntotutkimus samalla syklillä kuin julkisivuillekin eli n. 25-30 vuotta valmistumisen tai peruskorjauksen jälkeen. Kuntotutkimuksella selvitetään betonirakenteiden kunto ja vedeneristyksen ja muiden yksityiskohtien toimivuus. Ajoissa teetetyllä tutkimuksella voidaan pureutua ajoissa mahdollisiin ongelmakohtiin. 

Pihakansien korjaustarve arvioidaan aina kuntotutkimuksen perusteella. Korjaustapa ja -laajuus ovat aina tapauskohtaisia. Korjaukset voivat olla pienistä betoni- tai paikkakorjauksista raskaaseen peruskorjaukseen tai jopa koko pihakansirakenteen uusimiseen kantavine rakenteineen. Pihakansikorjausten suunnittelu vaatii yleensä erityisosaamista rakennetekniikan ja rakennusfysiikan osalta ja laadukkaaseen suunnitteluun kannattaa panostaa. Tietyissä tapauksissa myös pihakannen ulkoasua ja viihtyvyyttä voidaan korjauksen yhteydessä parantaa.

Contrustilta saat laadukkaat vesikattoihin ja pihakansiin liittyvät tutkimukset ja suunnittelun sekä luonnollisesti myös rakennuttamisen ja työmaavalvonnan. Työntekijöiltämme löytyy vesikattoihin ja pihakansiin tarvittavaa erityisosaamista sekä FISEn myöntämät vaativan luokan pätevyydet betonirakenteiden suunnitteluun, betonirakenteiden korjaussuunnitteluun sekä rakennusfysiikan suunnitteluun.

Lue lisää

Pihakansien kuntotutkimuksissa huomioitavaa

Tiiviisti rakennetuissa kaupunkiympäristöissä on runsaasti pihakansia. Monien pihakansien alla saattaa olla esimerkiksi…

Pihakansien kuntotutkimuksissa huomioitavaa

Roope S.

Etsitkö luotettavaa insinööritoimistoa kumppaniksi?

Olet tullut oikeaan paikkaan. Jätä tästä yhteydenottopyyntö ja keskustellaan tarkemmin asiasta. 


    Lähettämällä yhteydenottopyynnön hyväksyt tietojesi tallentamisen vastausten käsittelyn ajaksi. Rekisteriseloste.

    Lataa uusin lehtemme!

    Tilaa uusin asiakaslehtemme sähköpostiisi. Jätä yhteystietosi tähän!

      Tilaamalla lehden hyväksyt tietojen tallentamisen. Voit poistua uutiskirjelistalta koska vain sähköpostilinkistä.